Okultopedija™: Zodijački Grafikon.    

Okultopedija™: Enciklopedija Magije i Okultizma.

Sajt je trenutno dostupan samo preko desktop i laptop kompjutera.
Radimo na tome da podržimo sve uređaje. Hvala na strpljenju.Preuzmi Flash Dodatak
 

 Okultopedija Enciklopedija Magije i Okultizma.    
A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š

Zodijački Grafikon Astrologija

Grafički prikaz Zodijaka koji na 360 stepeni materijalizuje znakove, dekade, i kadkada odnose. Specijalizovani prodavci ga nazivaju »Karta Neba«. Ovaj izraz precizno označava grafikon Zodijaka na kome su uneta kretanja planeta i aspekte datog horoskopa.
     Upotreba ovog grafikona je do nekle novijeg datuma. Pol Hisnard je bio taj koji je, želeći da Astrologiji dâ naučne osnove, isticao njegov značaj tokom prvih decenija 20. veka. U antičko vreme i u rano doba naše ere, nisu postojala stroga pravila. Svaka astrološka škola je imala poseban način prikazivanja položaja zvezda u vreme rođenja. Veoma često, položaji planeta su bili tačno zabeleženi i praktičari su ih zdravorazumski raspoređivali na jednom savršenom simboličkom obliku neba. U Srednjem Veku su u isto vreme dva postupka bila u upotrebi. Prvi se sastojao od postavljanja 12 trouglova koji odgovaraju Kućama u kruni koju čine dva koncentrična Kruga, dok su datum, čas i koordinate rođenja smeštene u središnjem krugu. Drugi postupak koji je najviše upotrebljavan do početka 20. veka, koristio je figuru sastavljenu od tri kocke, upisanih jedna u drugu, dvanaest trouglova koji se nalaze na površini dveju spoljnih kocki. Svaki trougao odgovara jednog Kući, kao u predhodnom postupku:

Astrolozi Srednjeg Veka su koristili četvorougaoni grafikon. U svakom trouglu se nalazi po jedna Kuća.

     U svakom trouglu je astrolog obeležavao znak koji zauzima Kuća, smeštao planete označavajući njihovu longitudu i odkrivao njihove aspekte. Bez sumnje, Hisnardov grafikon Zodijaka od 360 stepeni je verniji projekciji nebeske sfere i omogućava da se na prvi pogled vide važni položaji planeta i značajnih tačaka horoskopa, ali su i stari četvorougaoni grafikoni omogućavali da se isto tako dobro odkrije skup pokazatelja neophodnih u tumačenju. Takođe se vidi da su oni više pažnje pridavali Ascedentu i domifikaciji nego znacima Zodijaka, što je smanjivalo vrednost argumenta precesije Ravnodnevnica pobornika Astrologije.
 

Trenutno ništa.


Skraćeni link
Skraćeni link do ovog članka Okultopedije™ čini deljenje
informacija lakšim i bržim.
Jednostavno kliknite na
»Kopiraj« i – to je to!
:
Okultna Revija


Preuzmite besplatan
PDF Okultne Revije:


Okultopedija na Skribdu


Okultopedija™:
Enciklopedija Magije
i Okultizma.


Sajt najbolje izgleda sa Mozilinim FireFox brosverom. Sajt koristi koristi Flash fajlove i JavaSkripte po stranama. Zato podesite vaš trenutni veb brovser u skladu sa tim, i potrudite se da imate poslednji Flash plug-in za podpuno iskustvo i doživljaj, odgovarajući izgled i ispravan raspored.
Slike i grafika Okultopedije, takođe, podpadaju pod Flash grafiku. Ovaj proces učitavanja može da potraje od svega nekoliko sekundi do čak jedan minut (zavisi od vaše konekcije), sa obzirom na to ― molimo za strpljenje.
Sajt poštuje vašu privatnost. Stoga, ni kolačići (cookies), nili bilo koja druga „pecajuća“ JavaSkripta neće da bude instalirana kao deo ovog sajta.
Okultopedija™ je BESPLATAN izvor okultnih informacija dostupnih celom Balkanu, ali i celom svetu. Upotreba definicija reči i članaka od strane obrazovnih institucija, kao i učitelja, učenika i studenata je dozvoljena. Za više informacija, pogledajte stranu o Uslovima Korišćenja.
Učestvujte na Okultopediji™ i pošaljite definiciju pojmova i simbola na strani slanja reči. Ako neka tema, oblast ili pojam nisu (jasno) definisane, molimo vas da to i prijavite preko strane za slanje predloga.


Podržite Okultopediju™ i „lajkujte“ zvaničnu stranicu na Fejsbuku:


A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M
N  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š[   Glavna   |    Pristupi A-Š   |    Oblasti   |    Traženje   ]
[   Dodaci i Ažuriranja   |    Kontaktirajte Nas   |    Linkovi   ]


PreporukeCopyright © Okultopedija™. Sva Prava su Zadržana. | Ponosno hostuje Leo-Host | Dizajn De1an Copyright © Okultopedija™.