Okultopedija™: Zodijačka Anatomija.    

Okultopedija™: Enciklopedija Magije i Okultizma.

Sajt je trenutno dostupan samo preko desktop i laptop kompjutera.
Radimo na tome da podržimo sve uređaje. Hvala na strpljenju.Preuzmi Flash Dodatak
 

 Okultopedija Enciklopedija Magije i Okultizma.    
A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š

Zodijačka Anatomija Astrologija


Uticaj znakova Zodijaka na ljudsko telo.

Od nastanka Astrologije, verovalo se da različitim delovima tela i bolestima upravljaju različiti znakovi Zodijaka i njihove vladajuće planete.
     Grci i Rimljani su se divili takvim vezama. Hipokrat (460. – 377. pre nove ere) je čak od svojih učenika izričitio zahtevao da uče Astrologiju, a jednom prilikom je rekao: »Čoveka koji ne razume Astrologiju bi radije trebalo zvati budalom nego lekarom«.
     Arapski astrolozi su kodifikovali zodijačku anatomiju u obliku koji je većina lekara prihvatala sve do 17. veka.
     1. Ovan upravlja glavom i licem, što su i njegove slabe tačke. Čovek rođen u ovom znaku je podložan nazebima, izlivu krvi u mozak, migreni, bolestima živaca, osipima kože lica i očnim bolestima.
     2. Bik upravlja vratom, malim mozgom, grlom, ždrelom, grkljanom, glasnim žicama i tiroidnom žlezdom. Osoba rođena u ovom znaku je podložna angini, laringitisu, polipima i raku grla.
     3. Blizanci upravljaju ramenima, šakama, rebrima. Od tuda su osobe rođene u ovom znaku podložne reumatizmu, pate od upale laktova i od bolova u rebrima. Merkur, vladajuća planeta, upravlja disajnim organima i većinom nervnih funkcija.
     4. Rak upravljam grudima, želudcem, grudnim košem, jetrom, sistemom za varenje i metabolizmom.
     5. Lav upravlja kičmom, arterijama i krvotokom u opšte. Zato je osoba rođena u ovom znaku izložena – najviše – bolestima srca. Zbog toga, treba da se bavi – umereno, ali redovno – vežbama i da izbegava život bez kretanja. Sunce, sa svoje strane, upravlja očima, slezinom, pankreasom i semenim žlezdama.
     6. Devica upravlja trbuhom i njegovim organima, posebno probavnim traktom, slezinom i dvanaestopalačnim crevom, što kod natusa izaziva stomačne smetnje, dijareju, upalu slepog creva i trbušne maramice. Deca često imaju pantljičaru.
     7. Vaga upravlja bubrezima, mokraćnim žlezdama, slepim crevom, slabinama, jajnicima i kožom. Natus je sklon psihičkoj neuravnoteženosti, što se manifestuje raznim depresijama.
     8. Škorpija upravlja pršljenovima, žučnom kesom, bešikom, genitalnim organima. Osobe u ovom znaku su najosetljivije na venerične bolesti. Mars i Pluton, vladajuće planete, upravljaju rađanjem.
     9. Strelac upravlja kukovima, butinama, bedrenim nervom, jetrom i želudcem. Bolesti od kojih rođenih u ovom znaku da se čuvaju su reumatizam, kostobolja, išijas, šećerna bolest.
     10. Jarac upravlja kožom, vezivnim tkivom, kolenima, člankovima i glavnim zglobovima. Saturn, vladajuća planeta, remeti rad bešike i žučne kese.
     11. Vodolija upravlja „listovima“ na nozi, zglobovima, cirkulacijom krvi. Uran upravlja nervnim sistemom i hipofizom, kao i polnom žlezdom. Među osobama rođenim u ovom znaku je zapažen najveći broj slučajeva psihosomatskih oboljenja.
     12. Ribe upravljaju kostima donjih udova, stopalima, kičmenom moždinom, suznim žlezdama. Neptun ima određen uticaj na genitalne organe, ali manji od Marsa koji je najjači u Ovnu ili u Škorpiji.
     Kao što se može videti, u svakom čoveku postoji Zodijak koji opisuje anatomiju tela vertikalno od vrha prema dole. Ovakvo shvatanje odgovara hermetičkoj misli: »Jedno je u svemu i sve je u jednom« (Omnia ab uno et in unum omnia).
     Za stare astrologe, čovek je bio mikrokosmos stvoren po uzoru na makrokosmos i on je morao da sadrži Zodijak.

 

Trenutno ništa.


Skraćeni link
Skraćeni link do ovog članka Okultopedije™ čini deljenje
informacija lakšim i bržim.
Jednostavno kliknite na
»Kopiraj« i – to je to!
:
Okultna Revija


Preuzmite besplatan
PDF Okultne Revije:


Okultopedija na Skribdu


Okultopedija™:
Enciklopedija Magije
i Okultizma.


Sajt najbolje izgleda sa Mozilinim FireFox brosverom. Sajt koristi koristi Flash fajlove i JavaSkripte po stranama. Zato podesite vaš trenutni veb brovser u skladu sa tim, i potrudite se da imate poslednji Flash plug-in za podpuno iskustvo i doživljaj, odgovarajući izgled i ispravan raspored.
Slike i grafika Okultopedije, takođe, podpadaju pod Flash grafiku. Ovaj proces učitavanja može da potraje od svega nekoliko sekundi do čak jedan minut (zavisi od vaše konekcije), sa obzirom na to ― molimo za strpljenje.
Sajt poštuje vašu privatnost. Stoga, ni kolačići (cookies), nili bilo koja druga „pecajuća“ JavaSkripta neće da bude instalirana kao deo ovog sajta.
Okultopedija™ je BESPLATAN izvor okultnih informacija dostupnih celom Balkanu, ali i celom svetu. Upotreba definicija reči i članaka od strane obrazovnih institucija, kao i učitelja, učenika i studenata je dozvoljena. Za više informacija, pogledajte stranu o Uslovima Korišćenja.
Učestvujte na Okultopediji™ i pošaljite definiciju pojmova i simbola na strani slanja reči. Ako neka tema, oblast ili pojam nisu (jasno) definisane, molimo vas da to i prijavite preko strane za slanje predloga.


Podržite Okultopediju™ i „lajkujte“ zvaničnu stranicu na Fejsbuku:


A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M
N  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š[   Glavna   |    Pristupi A-Š   |    Oblasti   |    Traženje   ]
[   Dodaci i Ažuriranja   |    Kontaktirajte Nas   |    Linkovi   ]


PreporukeCopyright © Okultopedija™. Sva Prava su Zadržana. | Ponosno hostuje Leo-Host | Dizajn De1an Copyright © Okultopedija™.