Okultopedija™: Rimljanska Astrologija.     

Okultopedija™: Enciklopedija Magije i Okultizma.

Sajt je trenutno dostupan samo preko desktop i laptop kompjutera.
Radimo na tome da podržimo sve uređaje. Hvala na strpljenju.Preuzmi Flash Dodatak
 

 Okultopedija Enciklopedija Magije i Okultizma.    
A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š

Rimljanska Astrologija Astrologija

Rimljani su verovali da, u posebnim uslovima, božanstva mogu da komuniciraju sa njima. Od tuda i veliki broj proročanstava. Astrologija se širila u toku 3. veka pre nove ere u dodiru sa grčkim kolonijama na jugu Italije, ali sa slabim uspehom, jer je pesnik Enijus (239.–169. pre nove ere) agitovao protiv astrologa-hvalisavaca koji su bili zakrčili ulice Rima.

Deo jednog rimskog prikaza Zodijaka. Kalendar »Grof od Gabelina« (1778.).

     Astrolozi – koje su zvali „matematičarima“ ili „Haldejcima“ – nisu bili podpuno prihvaćeni. Ciceron, u svom delu »O Proricanju« (»De Divinatione«), kao i Lukrecije i Juvenal, žestoko su ih napadali. Stroga odlučnost istočnjaka Astrologije je bio u suprotnosti sa shvatanjima većine Rimljana, privrženih svojoj ličnoj slobodi. Sigurno je da je prorokovanje ili gatanje omogućavalo da se sazna budućnost, ali se, pre svega, radilo o mogućoj budućnosti na koju je mogao da utiče slobodni sud. Svoje najvatrenije pristalice je Astrologija imala među stoičarima, jer se jako dobro uklapala u njihovo shvatanje božanske uređenosti sveta.
     Istočnjačke ekspedicije, trgovačke veze sa Azijom, dovele su do razvoja Astrologije, a u vreme Carstva ― ona je bila gotovo zvanično zanimanje. Već su joj Cezar, Krasus i Pompej poklanjali svoje poverenje. Posle njih, većina careva je imala svoje stalne astrologe. Teogen Grk je bio Avgustov astrolog, Babilijusov Klaudijev i Neronov.

 Skraćeni link
Skraćeni link do ovog članka Okultopedije™ čini deljenje
informacija lakšim i bržim.
Jednostavno kliknite na
»Kopiraj« i – to je to!
:
Okultna Revija


Preuzmite besplatan
PDF Okultne Revije:


Okultopedija na Skribdu


Okultopedija™:
Enciklopedija Magije
i Okultizma.


Sajt najbolje izgleda sa Mozilinim FireFox brosverom. Sajt koristi koristi Flash fajlove i JavaSkripte po stranama. Zato podesite vaš trenutni veb brovser u skladu sa tim, i potrudite se da imate poslednji Flash plug-in za podpuno iskustvo i doživljaj, odgovarajući izgled i ispravan raspored.
Slike i grafika Okultopedije, takođe, podpadaju pod Flash grafiku. Ovaj proces učitavanja može da potraje od svega nekoliko sekundi do čak jedan minut (zavisi od vaše konekcije), sa obzirom na to ― molimo za strpljenje.
Sajt poštuje vašu privatnost. Stoga, ni kolačići (cookies), nili bilo koja druga „pecajuća“ JavaSkripta neće da bude instalirana kao deo ovog sajta.
Okultopedija™ je BESPLATAN izvor okultnih informacija dostupnih celom Balkanu, ali i celom svetu. Upotreba definicija reči i članaka od strane obrazovnih institucija, kao i učitelja, učenika i studenata je dozvoljena. Za više informacija, pogledajte stranu o Uslovima Korišćenja.
Učestvujte na Okultopediji™ i pošaljite definiciju pojmova i simbola na strani slanja reči. Ako neka tema, oblast ili pojam nisu (jasno) definisane, molimo vas da to i prijavite preko strane za slanje predloga.


Podržite Okultopediju™ i „lajkujte“ zvaničnu stranicu na Fejsbuku:


A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M
N  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š[   Glavna   |    Pristupi A-Š   |    Oblasti   |    Traženje   ]
[   Dodaci i Ažuriranja   |    Kontaktirajte Nas   |    Linkovi   ]


PreporukeCopyright © Okultopedija™. Sva Prava su Zadržana. | Ponosno hostuje Leo-Host | Dizajn De1an Copyright © Okultopedija™.