Okultopedija™: Ovan (Astrologija).     

Okultopedija™: Enciklopedija Magije i Okultizma.

Sajt je trenutno dostupan samo preko desktop i laptop kompjutera.
Radimo na tome da podržimo sve uređaje. Hvala na strpljenju.Preuzmi Flash Dodatak
 

 Okultopedija Enciklopedija Magije i Okultizma.    
A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š

Ovan (Astrologija) Latinski: Aries / 21. Mart – 20. April


Grafički prikazi zodijačkog znaka Ovna.

Prvi znak Zodijaka, odgovara prvom mesecu Proleća. Sunce prolazi kroz njega od 21. Marta do 20. Aprila. Osoba rođena u ovom znaku je Sunčeve i Marsove prirode. Element je Vatra.
     Ovan je, pre svega, znak akcije. Osoba rođena u ovom znaku ima pionirski duh, stalno je u odkrivanju novih, netaknutih i neistraženih teritorija. Sunce njime prolazi u vreme buđenja prirode i eksplozije života koja karakteriše Proleće, u vreme izbijanja pupoljaka i povratka seksualne aktivnosti kod životinja.
     U njemu boravi planeta Mars, jedan od polova psihičke energije individue, muška dominanta, Jang iz orijentalne tradicije, pošto ženskim polom vlada Venera. Marsova priroda rođenog u znaku Ovna odgovara snazi zrelog životnog doba. Oličenje muškosti, osoba rođena u znaku Ovna voli da dominira, hrabra je i snažna, iskrena, energična, smela i efikasna. Sa druge strane, moguće je da – kada bez ikakve kontrole ispoljava svoju agresivnost – postane brutalna, gruba, čak i sadistički nastrojena.
     Jednom rečju, kod njega preovladavaju dobre osobine. Mladost duha mu omogućava da bezgranično napreduje na svim poljima: fizičkom, intelektualnom i emotivnom. On je, između ostalog, i napredna osoba koja se protivi svakoj zaostalosti. Ponekad unosi previše energije, pa može da uzrokuje rastrojenost. Nije od onih koji gube vreme u međusobnom klevetanju i rado oprašta. U njegovom karakteru postoji određena paradoksalnost koja se sastoji u sledećem: on je dominantan, ali mrzi tiraniju i zna da ispolji poštovanje prema onima koji odbijaju da se povinuju njegovoj volji.
     Planetarna priroda Sunca i Marsa sa dominantom Urana su te koje određuju njegove glavne mane. Siguran u sebe, on želi da uvek bude u pravu. Zbog uticaja Marsa je često sklon ljutnji, a njegova vatrena priroda ga vodi u oholost, ali u manjem stepenu nego kod Lava i Strelca. Ipak, moguća je i sklonost pesimizmu kada su njegova nastojanja za postizanjem uspeha i dominacije, izvori ranije pomenutih mana, u suprotnošću sa stvarnošću svakodnevnog života.

Ovan, koji počinje na dan prolećne ravnodnevnice, označava početak novog godišnjeg ciklusa. Slika iz Pastirskog Almanaha za 1491. godinu.
     Uporan je u radu, ne plaši se ni najtežih poslova. Kada ne bi rasipao svoju snagu, bio bi to zalog u poslu i društvu. Sa vremena na vreme bi trebao da se zaustavi i razumno isplanira ono što namerava da uradi.
     Njegova glavna mana je u tome što se strastveno predaje zadacima koji su mu povereni da bi zadovoljio svoju potrebu za fizičkim aktivnostima, ne brinući se, pri tome, dovoljno za svoju sigurnost i napredovanje u društvu.
     Mars određuje prirodni dar za sve profesije koje zahtevaju inicijatorski duh, akciju, pa čak i rizik. Zbog toga mnoge osobe rođene u ovom znaku biraju vojnička ili zanimanja puna avantura.
     Deseta Sunčeva (solarna) Kuća rođenog u ovom znaku, koja vlada društvenim svetom, imovinskim stanjem i ugledom, odgovara Jarcu, znaku u kojem boravi Saturn. Pod uticajem ove planete, takva osoba može da postane radnik, zidar, rudar ili zemljoradnik. U opšte, zanimanja u kojima najviše uspeva su metalurgija, crna metalurgija, mehanika, mesna industrija, trgovina mesnim prerađevinama, hirurgija i policija.
     Fizička aktivnost za njega je jako bitna. Ona mu donosi nervnu uravnoteženost i opuštenost. Veoma lako nadoknađuje izgubljenu snagu koja mu omogućava da savlada umor koji je nerazdvojivo vezan za ubrzani ritam njegovog života.
     Rođenog u znaku Ovna često smatraju Don Žuanom, jer nije u stanju da odabere stalnog partnera. To, u stvari, nije sasvim tačno jer ta njegova nestalnost nije seksualne već karakterne prirode.
     Da bi zadovoljio svoj nagon za dominacijom, on stalno mora da osvaja. Čim oseti da mu se neko biće podpuno prepustilo, ono ga više ne interesuje i kreće u novo osvajanje. Tako se rođeni u ovom znaku izlažu opasnosti da idu iz razočarenja u razočarenje, i da – konačno – završe ogorčeni, ravnodušni i protiv svoje volje ― lišeni ljubavi.
     Žene rođene u ovom znaku se lakše vezuju za voljenog čoveka, ali pod uslovom da im on pruža sva telesna uživanja koja od njega očekuju. Ponekad, kada posle mnogo muka konačno shvati ništavost svoje potrebe za osvajanjem, kada se umori od borbe u prvim redovima u ljubavnim bitkama, ispunjava sve uslove da postane savršen suprug.
     Petom solarnom Kućom upravlja Sunce, što može da ga navede da napravi pogrešnu procenu u izboru bračnog partnera. Potrebno mu je veoma mnogo obostranih ustupaka da bi skladno živeo sa osobom suprotnog pola čiji je astrološki profil u suprotnosti sa njegovim. To je moguće kada postoji izuzetno jaka ljubav, ali je rizik dosta velik, posebno kada se uzme u obzir njegova nepomirljiva ćud.
     Ljubavni žar Ovna zbunjuje osobu rođenu u znaku Raka, koja se brzo zatvara u sebe i napušta ga.
     Jarac je previše nesređen, njegov svadljiv karakter ga vređa i unosi razdor u brak. Moguće su mirne veze sa Bikom i Ribom, ali u njima neće da bude strasti. Na suprotno njima, Lav i Strelac su savršeni partneri. Lav poseduje jaku seksualnost koja se slaže sa njegovom. Strelac, mada mirniji, mogao bi da mu bude savršen partner ako se između njih stvori određeno ljubavno razumevanje. Veza dve osobe rođene u znaku Ovna je takođe dobra, pod uslovom da ni jedan od supružnika ne pokušava da vodi glavnu reč i postane mali kućni tiranin.
 

Trenutno ništa.


Skraćeni link
Skraćeni link do ovog članka Okultopedije™ čini deljenje
informacija lakšim i bržim.
Jednostavno kliknite na
»Kopiraj« i – to je to!
:
Okultna Revija


Preuzmite besplatan
PDF Okultne Revije:


Okultopedija na Skribdu


Okultopedija™:
Enciklopedija Magije
i Okultizma.


Sajt najbolje izgleda sa Mozilinim FireFox brosverom. Sajt koristi koristi Flash fajlove i JavaSkripte po stranama. Zato podesite vaš trenutni veb brovser u skladu sa tim, i potrudite se da imate poslednji Flash plug-in za podpuno iskustvo i doživljaj, odgovarajući izgled i ispravan raspored.
Slike i grafika Okultopedije, takođe, podpadaju pod Flash grafiku. Ovaj proces učitavanja može da potraje od svega nekoliko sekundi do čak jedan minut (zavisi od vaše konekcije), sa obzirom na to ― molimo za strpljenje.
Sajt poštuje vašu privatnost. Stoga, ni kolačići (cookies), nili bilo koja druga „pecajuća“ JavaSkripta neće da bude instalirana kao deo ovog sajta.
Okultopedija™ je BESPLATAN izvor okultnih informacija dostupnih celom Balkanu, ali i celom svetu. Upotreba definicija reči i članaka od strane obrazovnih institucija, kao i učitelja, učenika i studenata je dozvoljena. Za više informacija, pogledajte stranu o Uslovima Korišćenja.
Učestvujte na Okultopediji™ i pošaljite definiciju pojmova i simbola na strani slanja reči. Ako neka tema, oblast ili pojam nisu (jasno) definisane, molimo vas da to i prijavite preko strane za slanje predloga.


Podržite Okultopediju™ i „lajkujte“ zvaničnu stranicu na Fejsbuku:


A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M
N  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š[   Glavna   |    Pristupi A-Š   |    Oblasti   |    Traženje   ]
[   Dodaci i Ažuriranja   |    Kontaktirajte Nas   |    Linkovi   ]


PreporukeCopyright © Okultopedija™. Sva Prava su Zadržana. | Ponosno hostuje Leo-Host | Dizajn De1an Copyright © Okultopedija™.