Okultopedija™: Đavo.    

Okultopedija™: Enciklopedija Magije i Okultizma.

Sajt je trenutno dostupan samo preko desktop i laptop kompjutera.
Radimo na tome da podržimo sve uređaje. Hvala na strpljenju.Preuzmi Flash Dodatak
 

 Okultopedija Enciklopedija Magije i Okultizma.    
A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š

Đavo  

Lucifer.

Otelovljenje zla. U Hrišćanstvu, Đavo je ispravno ime za Božijeg suparnika, koji vlada nad mučenima Pakla i komanduje armijama demona. Đavo predstavlja tamu, haos, uništenje, patnju, i podpunu odsutnost dobra, svetlosti i ljubavi. Reč »đavo«, napisana malim početnim slovom, je takođe i opšti pojam koji se koristi naizmenično sa reči »demon« da označi zlo biće nižeg ranga.
     Reč »Đavo« ima poreklo u grčkoj reči »Diabolos« (klevetnik ili optužilac), koja, opet, vuče poreklo iz hebrejske reči »Satana«. Shvatanje Đavola kao vrhunca Zla se polako razvijalo vekovima, postajući mešavina Lucifera, Palog Anđela izbačenog iz Raja zbog ponosa i ega. Satana, kušač čoveka, i paganska božanstva kao što su Pan i Cernunos.
     Kadkada je nazivan Asmodej, Belijal, Lucifer, Belzebub ili Princ Tame. Većina nije želela da njegovo ime izgovara naglas, pa su ga, umesto toga, zvali »Stari Nik«. Nik je bilo popularno muško ime u sedamnaestom veku kada je ovaj običan ustanovljen. Stari ljudi su u to vreme bili poštovani i uživali su veliki ugled. Prema tome, nazvati đavola »Starim Nikom« znači dati mu do znanja da ste prema njemu ljubazno i prijateljski raspoloženi. Sa obzirom na to, zbog ovakvog preimenovanja, đavo ljudima nikada nije naudio. »Stari Hari« je kadkada izgovarano kao alternativa »Starom Niku«.
     U Zoroastrijanizmu, jedan Bog, Ahuru Mazda (Ohrmazd), „proizvodi“ blizance Spenta Mainju, koji je svet, i Angra Mainju (Ahriman), koji je zao i uništavajuć. Priča o Stvaranju varira od grane do grane Zoroastrijanizma. Tako, u jednoj verziji, Ahuru Mazda i Ahriman bejahu razdvojeni ništavilom. Poput hrišćanskog Đavola, i Ahriman živi u tami koja je na suprotnoj strani tog ništavila i suđeno mu je da bude pobeđen dobrim, Ohrmazdom.
     Ahriman vidi svetlost dobrog preko ništavila i žudi za njim. Šalje oružje uništenja, to jeste žabe, škorpione, zmije, požudu i haos, protiv Ohrmazda. Ohrmazd nudi primirje, ali ga Ahriman odbija. Ohrmazd mu za tim odkriva njegov suđeni poraz, što šalje Ahrimana onesvešćenog još dublje u ništavilo narednih 3 hiljade godinu. Oživljava ga Jeh, kurva, i proglašava rat Ohrmazdu koji traje 6 hiljada godina, nagoveštavajući Armagedon koji se pominje u Odkrivenju. Tokom prvih 3 hiljade godina, sile Dobra i Zla su u ravnoteži, dok, u poslednjih 3 hiljade godina, Dobro odnosi pobedu nad Zlim. U napadu, Ahriman rascepljuje nebo i stvara sate noći i mraka, kao i nasilje i uništenje Života. Za tim stvara horde demona.
     Ahriman za tim kvari čoveka i ženu koji su iskonski preci ljudske vrste, Mašje i Mašjane, navodeći ih da veruju u laž da je on, a ne Ohrmazd, stvorio materijalni svet. Ohrmazd stvara sile Dobra koje vezuju Ahrimana, omogućivši svetu da se oporavi. Ali, u poslednjoj fazi tog rata, ceo Kosmos postaje nestabilan i nastaje puno štete. Zvezde počinju da padaju sa neba. Ohrmazd tada ili uništava Ahrimana ili ga baca u tamnicu zauvek.

Le Diable, karta Marseljskog Tarota iz ranog 18. veka, autora Žana Dodala.
     U tekstu Jašta, Ahriman će biti poražen dolaskom Saošjanta, ili Spasioca. Tri spasioca će istupiti, i treći, sin Zaratustrin, začet u devici, će uništiti zlo i doneti vladavinu pravednosti. Svet će se obnoviti, mrtvi vaskrsnuti, i Život i bezsmrtnost će nastupiti.
     Hrišćanski Đavo se razvio iz ideja i otelovljenja zla u mesopotamijskoj, egipatskoj i klasičnoj mitologiji, kao i hebrejskoj demonologiji. Egipatski bogovi otelovljuju kvalitet i dobra i zla, ali ih bog Set nadmašuje svojom tamnom stranom. Kao i Oziris, Set predstavlja haos i uništenje. U mitu, on ubija Ozirisa, raskomadava ga i razbacuje delove njegovog tela. Ozirisova žena, Izis, ponovo sastavlja njegovo telo i oživljava leš dovoljno dugo za seksualni odnos iz kog se rađa sin Horus.
     Mesopotamijski demoni su potomci bogova kao što je Tijamat, boginja haosa i iskonskih voda, i njenog supruga Apsua, kao i višeg boga Anua. Demoni vladaju bolestima, noćnim morama (košmarima), kugama, i svim nesrećama koja prate živa bića. Groteskni su i deformisani i često poluljudski-poluživotinjski. Zaštite od njih se pridobijaju putem amajlija, bajalica, i magije.
     U Tarotu, to je 15. lama koja, po analogiji, odgovara znaku Jarca. Predstavlja biseksualnog đavola, ženskih grudi i muškog tela. Njegove boje su žuta, plava i crvena.
     Satanski aspekt ove lame ne podrazumeva sasvim loša značenja. Tradicionalno proročko tumačenje ukazuje samo na ključanje mračnih sila, pojavu podsvesnog, što – samo po sebi – nije kobno. U njena simbolička značenja spadaju i traženje najrazličitijih apetita, instikata i niskih strasti, kao i pohlepe. Međutim, ne treba previše podcenjivati ovu kartu. Radi se samo o ukazivanju na urođene sklonosti. Svako je u mogućnosti da ih potisne i kanališe u pozitivnom smeru.Okultna Revija


Preuzmite besplatan
PDF Okultne Revije:


Okultopedija na Skribdu


Okultopedija™:
Enciklopedija Magije
i Okultizma.


Sajt najbolje izgleda sa Mozilinim FireFox brosverom. Sajt koristi koristi Flash fajlove i JavaSkripte po stranama. Zato podesite vaš trenutni veb brovser u skladu sa tim, i potrudite se da imate poslednji Flash plug-in za podpuno iskustvo i doživljaj, odgovarajući izgled i ispravan raspored.
Slike i grafika Okultopedije, takođe, podpadaju pod Flash grafiku. Ovaj proces učitavanja može da potraje od svega nekoliko sekundi do čak jedan minut (zavisi od vaše konekcije), sa obzirom na to ― molimo za strpljenje.
Sajt poštuje vašu privatnost. Stoga, ni kolačići (cookies), nili bilo koja druga „pecajuća“ JavaSkripta neće da bude instalirana kao deo ovog sajta.
Okultopedija™ je BESPLATAN izvor okultnih informacija dostupnih celom Balkanu, ali i celom svetu. Upotreba definicija reči i članaka od strane obrazovnih institucija, kao i učitelja, učenika i studenata je dozvoljena. Za više informacija, pogledajte stranu o Uslovima Korišćenja.
Učestvujte na Okultopediji™ i pošaljite definiciju pojmova i simbola na strani slanja reči. Ako neka tema, oblast ili pojam nisu (jasno) definisane, molimo vas da to i prijavite preko strane za slanje predloga.


Podržite Okultopediju™ i „lajkujte“ zvaničnu stranicu na Fejsbuku:


A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M
N  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š[   Glavna   |    Pristupi A-Š   |    Oblasti   |    Traženje   ]
[   Dodaci i Ažuriranja   |    Kontaktirajte Nas   |    Linkovi   ]


PreporukeCopyright © Okultopedija™. Sva Prava su Zadržana. | Ponosno hostuje Leo-Host | Dizajn De1an Copyright © Okultopedija™.